Miksi osallistua?

 

 

 

Freya 16 vuotta

 

Olen iloinen ja ylpeä, että olemme saaneet elokuvan valmiiksi, sillä sitä tarvitaan todella.

 

Kun kuulen, esimerkiksi lapsista, joita on pahioinpidelty tai kohdeltu kaltoin, säälin niitä lapsia ja nuoria, ja ajattelen kuinka tärkeää on, että tämä elokuva on tehty.

 

Monet tavalliset perheet puhuvat siitä, kuinka vaikeaa sijoitetuilla lapsilla täytyy olla ja he miettivät, miten voisivat auttaa heitä. On tärkeää, että he ja monet muut ymmärtävät, että jotkut sijiasperheet voivat todella auttaa. Meitä, joiden on hyvä olla sijoitettuina, on todella paljon.

 

On saatu selville, että perheisiin sijoitettuja lapsia on myös kohdeltu kaltoin Siitä on seurannut, että monet uskovat, että niin tapahtuu aina. Varmasti sen vuoksi sijaisperheiden ja samaalla sijoittetujen lasten arvostus on laskenut, vaikka se ei ollut tutkimusten tarkoitus, mutta useille se voi olla ainoa tieto sijaisperheistä.

 

Tavalliset ydinperheet eivät ole koskaan kokeneet samaa kuin minä, eivätkä tiedä, millaista elämä sijaisperheessä on, ja minusta se on sääli. Meidän täytyy saada aikaan muutos. Toivon todella, että monet näkevät elokuvamme.

 

 

 

Linea 13 vuotta

 

Halusin olla mukana elokuvassa koska ajattelin, että se näyttäisi lapsille, jotka sijoitetaan perheeseen, että ei tarvitse pelätä.

 

Mielestäni elokuva on tärkeä, koska se kertoo, millaista lapsilla ja nuorilla on ja mitä he ajattelevat , mutta myös sen, että kaikki voi päättyä hyvin. Lapsi voi saada tuekseen aikuisia, joiden puoleen voi kääntyä, jos on surullinen tai on ongelmia.

 

Luulen, että usein, kun kuullaan lapsesta, jolla on ollut kauan asiat huonosti joko sijaisperheessä tai silloin kun he asuivat kotona, kyse on siitä, että kukaan ei ole kuunnellut lasta.

 

Ehkä lapset eivät sano mitään, koska he pelkäävät, mitä siitä voi seurata. Ehkä aikuiset eivät ymmärrä, millaista on olla lapsi ja elää sellaista elämää.

 

Siksi on tärkeää, että uskallamme korottaa äänemme ja kertoa, millaista meillä on.

 

 

 

Johnni 13 vuotta

 

Osallistuin mielelläni elokuvan tekoon, koska ajattelin, että se olisi jännittävää ja aihe on tärkeä. On tärkeää, että uudet sijoitettavat lapset saavat tietää, millaista on tulla sijoitetuksi ja on tärkeää, että muut ymmärtävät , millaista on elää kuten me.

 

Kun kuulen uutisia sijoitetuista lapsista, joilla on ollut asiat tosi huonosti, minun on vaikea ymmärtää, miksi kukaan ei ole auttanut heitä.

 

Se ei voi olla oikein…meidän täytyy tehdä sille jotain. Toivon, että elokuvamme auttaa näitä lapsian.

 

 

 

Joline 13 vuotta

 

Mielestäni elokuva on tärkeä ja siinä on monia hyviä neuvoja, ja tiedän omasta kokemuksestani, että silloin kun sijoitus on juuri tapahtunut, tuntuu, että on ainoa maailmassa, jolla on ongelmia.

 

Elokuva on tärkeä, koska se auttaa ymmärtämään, että ei ole ainoa ja että perhe, johon on sijoitettu, on sitä varten, että se auttaa ja tukee elämässä.

 

Minulla on asiat hyvin, mutta ajattelen usein, millaista elämäni on. Sijoitetun lapsen elämässä tulee aina olemaan vaikeita tilanteita, ja on tärkeää, että on olemassa aikuisia, jotka voivat auttaa ja tukea.

 

Sellaista elämä tulee olemaan sellaisilla lapsilla kuin minä. Sijaisperheessäni on muitakin sijoitettuja lapsia. Minulla on mm. sisko, joka on 33 -vuotias ja on aina ollut siellä kauan.

 

 

 

Yonis 13 vuotta

 

Tulin mukaan tekemään elokuvaa, koska ajattelin, että voisi olla jännittävää kertoa tarinani.

 

Toivon, että muut sijoitetut lapset ilahtuisivat nähdessään elokuvan, näin se voi autta heitä. Mielestäni elokuvssa on tärkeintä se, että muut lapset saisivat vastauksia kysymyksiinsä, jos heidät on sijoitettu tai ollaan sijoittamassa sijiasperheeseen.

 

Minusta on tärkeää, että ne joilla on vastuu ja muut aikuiset, jotka ovat mukana päättämässä meidän elämästämme, kuulevat ja näkevat, millaista elämämme on.

 

Minulla on ollut onnea, koska minulla on ollut sama sosiaalityöntekijä, mutta olen kullut muista, joilla sosiaalityöntekijä vaihtuu niin usein, että joka kerta on uusi sosiaalityöntekijä.

 

Toivoin itse pääseväni sijaisperheeseen. kun asuin lastenkodissa ja sitä en ole katunut hetkeäkään. On ihanaa kun on perhe….tosi ihanaa.

 
© René Bo Hansen