Lehdistötiedote

 

Tarina Rosasta

 

– sijoitetut lapset kertovat

 

Linea, 13 vuotta sijoitettu sijiasperheeseen:

”Aluksi luulin, että olin ainoa lapsi, joka asuu sijaisperheessä eikä äitinsä ja isänsä kanssa…en tuntenut ketään muita”.

Elokuva tarjoaa aikuisille,muille lapsille ja nuorille ainutlaatuisen näkökulman siihen, miten sijoitettu lapsi näkee maailman.

 

Viisi lasta ja nuorta kertovat tarinansa siitä, millaista on tuntea  itsensä yksinäiseksi, miltä tuntuu  luopua vanhemmistaan ja joutua sijiasperheeseen. Lapset ja elokuvan tekijä haluavat antaa äänen kaikille sijoitetuille lapsille.

”... on pakko avata suunsa ja kertoa jollekin...”

Elokuvassa Tarina Rosasta on ohjaaja René Bo Hansen on antanut viidelle sijoitetulle nuorelle näyttämön, jossa he voivat puhua.. He kuvaavat, millaista elämä on, kun asuu sijaisperheessä ja samalla kantaa huolta vanhemmistaan.

 

He luovat yhdessä piirtäjän kanssa, joka itsekin on ollut sijoitettu lapsi, animaation Rosasta, tytöstä, joka aivan kuten he, joutuu luopumaan vanhemmistaan ja lähtemään yksinäiselle ja tuntemattomalle matkalle.

 

 

Meidän täytyy kuunnella lapsia

Tarina Rosasta keskittyy siihen, että on äärettömän tärkeää ottaa lapset vakavasti ja kuullaheitä sijoituksen yhteydessä. Esimerkiksi 10-vuotiaan ei ole koskan helppoa sanoa ei kiitos asumiselle biologisen äidin kanssa.

 

Tarina Rosasta” auttaa sijaisperheitä, sosialityöntekijöitä tai tavallisia ihmisä miettimään, miten tärkeää on, että kuuntelemme lapsia ja autamme heitä,niin ettäa heidän olosuhteitaan voidaan muuttaa, jos se on tarpeellista.Linea, 13 vuotta, joka osallistuu ” Rosan tarinaan”, sonoo dokumentista näin:

”Luulen, etttä monesti, kun saamme selville, että lapsilla on ollut pitkään vaikeaa heidän sijaisperheissään tai kodeissan, on kyse siitä, että kukaan ei ole kuunnellut noita lapsia.

Ehkä siksi lapset eivät ole sanoneet mitään, koska he ovat pelänneet, mitä voisi tapahtua. Tai ehkä siksi, että aikuiset eivät ymmärrä, millaista on olla lapsi, jonka elämä on ollut rankkaa. Siksi on tärkeää, että me uskallamme korottaa äänemme ja kertoa millaista meillä on”.

Ohjaaja René Bo Hansen sanoo:

”Liian moni sijoitettu lapsi vaeltaa mielessään tunne, että on yksinäinen ja toisenlainen. Kyse on mm. siitä, että on harvoja, jotka tuntevat tai ymmärtävät, millainen sijoitettujen lasten tilanne on. Tässä mielessä elokuvalla voi olla suuri merkitys – ja sillä on tärkeä viesti sekä lapsille että aikuisille”.

 

Tiedot

Ohjaaja: René Bo Hansen.

Osallistujat : Joline, Linea, Yonis, Johnni, Freya m.fl.

Tuottaja: Nordstjernen Film og TV.

Ikäraja : 11 vuotta.

Pituus: 45 min.

Jakelu: DVD/Digitale HDV.


Elokuvaa ovat tukeneet: Egmont Fonden, Bikubefonden, Børn & Familier, LB-Fonden, Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler, Danmarks Radio, Prins Joachim og Prinsesse Alexandras Fond, SDI Media. Elokuva on saanut levitystukea Tanskan Filmi-instituutilta.

 

 

Tietoja rene’ Bo Hansenista
René Bo Hansen on 80-luvun alusta työskennellyt ohjaajana, käsikirjoittajana ja kuvaajana eri elokuvaprojekteissa Tanskassa. Vuodesta 1999 hän on myös opettanut (Kort och Dokumentär Filmskola)

 

 

Lainaus elokuvasta

Joline, 13 vuotta: ”Tiedetään, että äidillä ja isällä on joitain henkilökohtaisia ongelmia, että he juovat ja niin…mutta heitä siis rakastaa niin paljon, eikä halua, että muut pitävät heitä tyhminä, tai sanovat jotain tyhmää heistä”.

 

Yonis, 13 vuotta: ”Pahinta on, että hän juo, ja minä toivon, että minulla olisi äiti vielä kun olen aikuinen. On hyvä, että olen sijaisperheessä, jos jotain tapahtuisi… ”

 

Freya, 16 vuotta: ”Minun neuvoni nille, jotka ehkä ovat huonossa sijiasperheessä, on että täytyy avata suunsa ja kertoa jollekin….”

 
© René Bo Hansen
 
 
Lataa word-muodossa:
 

Lehdistötiedote (31KB)

 

Osallistujat (6 MB)

 

Miksi osallistua? (6MB)

 

Arvosteluja (16 KB)

 

Lainauksia elokuvasta (3MB)

 
 
Lataa kuvia tästä:
 
Lataa kuvia tästä
 
 
Lehdistökontaktit:
 

Nordstjernen Film og TV

René Bo Hansen

Tlf. 0045 50 93 13 39
stjernefilm@mail.tele.dk